Tort śmietanowy

Tort śmietanowy
tort śmietanowy
Składniki:

Biszkopt:
5 jaj,
20 dag mąki,
20 dag cukru

Masa śmietanowa:
0,90 l śmietany 30% (kremówka)
1,4 dag żelatyny,
9 dag cukru,
1 puszka brzoskwiń,
1/2 puszki ananasów

„Krem russel”
2 jaja,
35 dag margaryny
14 dag cukru,
0,1 dag kwasku cytrynowego,
10 dag soku z cytryny

Dodatkowo: wiórki kokosowe, elementy dekoracyjne.

Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Z podanych składników sporządzić ciasto biszkoptowe, upiec w tortownicy.
Ostudzić. Przekroić ciasto tak aby uzyskać 4 lub 2 krążki (w zależności od wielkości tortownicy).

Masa:
Śmietanę podgrzać do temperatury 85 C (nie dopuścić do wrzenia), dodać rozpuszczoną w wodzie żelatynę, cukier i ponownie podgrzać do 85 C (nie dopuścić do wrzenia).
Odstawić do ostygnięcia, wstawić do lodówki (można nawet lekko przymrozić). Schłodzoną śmietanę ubić na puszystą masę, dodać drobno pokrojone owoce.

Krem:
Z podanych składników sporządzić krem. Przekrojony biszkopt nasączyć, przełożyć śmietaną. Złożony tort posmarować kremem. Obsypać biszkopt wiórkami kokosowymi, udekorować wg uznania elementami dekoracyjnymi.