Owocowy wianek

Owocowy wianek
owocowy wianek
Składniki:

Ciasto:
20 dag mąki (ok. 1 czubatej szkl.)
7 dag mąki ziemniaczanej (ok. 4 łyżki)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag masła
17 dag cukru
4 jajka
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli

Krem:
40 dag truskawek lub innych owoców
20 dag masła
1 budyń waniliowy
500 ml mleka
1 żółtko
8 dag cukru (ok. 5 łyżek)
1 cukier waniliowy
5 dag cukru pudru (ok. 5 łyżek)

Dodatkowo do dekoracji:
truskawki lub inne owoce, posiekane orzechy, wiórki z czekolady itp.
Proponujemy wykonanie ciasta w tortownicy z dnem z tuleją.

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Z podanych składników sporządzić ciasto. Piec około 40 minut w temp. 180 C.
Ostudzić i przekroić na 2-3 krążki (w zależności od wielkości tortownicy).

Krem:
Ugotować budyń z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i budyniem. Przekrojone krążki przełożyć masą i truskawkami lub innymi owocami. Złożony tort posmarować masą, udekorować truskawkami lub innymi owocami. Posypać orzechami lub innymi dodatkami według uznania.

Życzymy udanych wypieków!