Jabłkowe babeczki

Jabłkowe babeczki
jabłkowe babeczki
Składniki:
Przepis na 6szt.

Ciasto:
13dag mąki,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek masła,
6 dag cukru pudru,
1 jajo

Nadzienie:
1 i 1/2 filiżanki musu jabłkowego,
2 łyżki prażonych migdałów.

Sposób przygotowania:
Z mąki, cukru pudru, masła, jaj i proszku do pieczenia zagnieść kruche ciasto. Schłodzić. Rozwałkować 3/4 ciasta i wyłożyć na nim natłuszczone foremki. Napełnić babeczki musem jabłkowym wymieszanym z migdałami. Pozostałą część ciasta rozwałkować, pokroić w wąskie paseczki i ułożyć je na jabłkach tworząc kratkę. Upiec w temp. 200C. Lekko ciepłe posypać cukrem pudrem.

Do wypieku polecamy foremki Ø 9 cm lub 11 cm – w wersji ocynowanej lub non-stick 1 Kpl = 6 sztuk.