Ciasto słonecznikowe Bożenki

Ciasto słonecznikowe Bożenki
p1
Składniki:

5 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
5 łyżek oleju

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż masa zgęstnieje, następnie dodawać kolejno żółtka i dalej ubić na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 180 st. C przez 30 min.

Placek słonecznikowy

1 szkl. cukru
6 łyżek mleka
40 dag wyłuskanych pestek słonecznikowych
1/2 kostki masła

Mleko, cukier i masło zagotować. Do gorącej masy wsypać pestki słonecznikowe, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor.

Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Placek słonecznikowy posmarować 1/2 kremu składającego się z: 1/2 kostki masła utartego z puszką masy krówkowej, przykryć blatem biszkoptowym i położyć biszkoptem do spodu, następnie wyłożyć drugą część kremu i położyć na to drugi blat. Ciasto polać dowolną polewą. Udekorować wg uznania.