Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Składniki:
1,5 szkl. mąki tortowej
kostka margaryny
1 szkl. cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
otarta skórka z dwóch cytryn
sok z jednej cytryny
margaryna do wysmarowania foremek
bułka tarta do wysypania foremek

Sposób przygotowania:
Margarynę rozpuścić i wystudzić. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawać stopniowo do żółtkowej masy. Delikatnie mieszać. Rozpuszczoną margarynę wlewać cienkim strumieniem. Białka ubić na sztywno, połączyć delikatnie z ciastem. Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Przełożyć do wysmarowanych i wysypanych bułką tartą foremek. Piec ok. 35-40 minut w temperaturze 170-180 stopni.

Zalecamy wykorzystanie formy 180 w wersji ocynowanej lub „non-stick” (1kpl=4szt)

180-ocyn180-non-stic