Ciasto słonecznikowe Bożenki |
Składniki:
5 jaj Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać aż masa zgęstnieje, następnie dodawać kolejno żółtka i dalej ubić na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i upiec w temp. 180 st. C przez 30 min. Placek słonecznikowy 1 szkl. cukru Mleko, cukier i masło zagotować. Do gorącej masy wsypać pestki słonecznikowe, wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i upiec na złoty kolor. Biszkopt po wystudzeniu przekroić na 2 blaty. Placek słonecznikowy posmarować 1/2 kremu składającego się z: 1/2 kostki masła utartego z puszką masy krówkowej, przykryć blatem biszkoptowym i położyć biszkoptem do spodu, następnie wyłożyć drugą część kremu i położyć na to drugi blat. Ciasto polać dowolną polewą. Udekorować wg uznania. |