Składniki:
Przepis na 8 szt.
Ciasto:
25 dag mąki,
12,5 dag margaryny,
2 jaja,
4 dag drożdży,
3 łyżki śmietany,
1 łyżka cukru,
szczypta soli;
Nadzienie:
20 dag pieczonego kurczaka,
1/2 puszki groszku,
1/2 puszki kukurydzy,
2 jaja ugotowane na twardo,
sól,
pieprz do smaku,
mała czerwona papryka,
4 jaja ugotowane na twardo do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać, posiekać z margaryną i rozkruszonymi drożdżami. Dodać jaja rozbite z cukrem i solą. Zagnieść ciasto, regulując gęstość śmietaną. Następnie rozwałkować na grubość ok. 3mm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki. Piec w temp. 200 C na złoty kolor. Babeczki wyjąć do ostygnięcia.
Sałatka: Pokroić w kostkę jaja, kurczaka i paprykę, dodać odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszać z majonezem i doprawić do smaku. Babeczki napełnić sałatką i udekorować.
Do wypieku polecamy foremki Ø 9 cm lub 11 cm – w wersji ocynowanej lub non-stick 1 Kpl = 6 sztuk. |