Muffinki Grażynki |
Składniki suche: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka do muffinów słodkich – cukru waniliowego, do muffinów wytrawnych, warzywnych – soli Składniki mokre: Dodatki: wg upodobań do wersji słodkiej: owoce, bakalie, owoce suszone, kandyzowane, nutella, kakao, budyń, kawałki czekolady, konfitura, itp. do wersji wytrawnej, warzywnej: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, papryka, brokuł (posiekany), pieczarki (przesmażone), wędlina (np. salami, szynka), gruszka & ser pleśniowy, szczypior, ser żółty (potarkowany), itp. Dodatkowo: Opcjonalnie: Sposób przygotowania: Masę przelewamy do formy na muffinki do 2/3 ich wysokości. W przypadku muffinów z nutelą, budyniem, konfiturą proponujemy wlać masę do wysokości ½ gniazda, włożyć porcję dodatku a następnie uzupełnić masą do wysokości 2/3. Pieczemy w temperaturze 180-220 stopni przez 20 -25 minut. Można sprawdzić stan upieczenia tzw. testem suchego patyczka. Wersję słodka muffinów po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem. Smacznego !!! Polecamy wykorzystanie formy 6 gniazdowej do muffinów. * użycie papilotek ułatwia wyjęcie upieczonych muffinów a także ułatwia umycie formy. |