Sernik czekoladowy Moniki z musem z białej czekolady |
Składniki na spód – masa ciasteczkowa: 250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo 1/2 kostki masłaCiastka pokroić i zmiksować z roztopionym masłem. Tortownicę lub blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć masę „ciasteczkową”. Składniki na masę serową: W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na „ciasteczkowy” spód i piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Składniki na mus z białej czekolady: 1. 200 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia (sos czekoladowy powinien pozostać płynny). |