Sernik czekoladowy Moniki

Sernik czekoladowy Moniki
z musem z białej czekolady

Składniki na spód – masa ciasteczkowa:
250 g ciastek czekoladowych z nadzieniem typu Oreo, Neo
1/2 kostki masłaCiastka pokroić i zmiksować z roztopionym masłem.
Tortownicę lub blachę  wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze ułożyć masę „ciasteczkową”.

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
250 ml śmietany kremówki 36%
4 duże jajka
1,5 szkl. cukru pudru
100 g czekolady gorzkiej, roztopionej i lekko przestudzonej
1 łyżka kakao
2 łyżki mąki pszennej
zapach waniliowy

W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować do połączenia; nie miksować zbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę serową przelać na „ciasteczkowy” spód i piec w temperaturze 180 st. C przez około 50 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Składniki na mus z białej czekolady:
500 ml śmietany kremówki 36% schłodzonej
200 g białej czekolady, posiekanej

1. 200 ml śmietany kremówki podgrzać w małym garnuszku, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać posiekaną białą czekoladę, wymieszać do roztopienia się czekolady. Odstawić do przestudzenia (sos czekoladowy powinien pozostać płynny).
2. W misie miksera ubić 200 ml śmietany kremówki na sztywno.
3. Stopniowo w 3 turach dodać do ubitej kremówki „sos czekoladowy” cały czas miksując.
4. Powstały mus z białej czekolady wyłożyć na wystudzony sernik, wyrównać. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce.
5. Przed podaniem oprószyć kakao lub starkowaną czekoladą.