Muffinki Grażynki

Muffinki Grażynki

Składniki suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka do muffinów słodkich – cukru waniliowego, do muffinów wytrawnych, warzywnych – soli

Składniki mokre:
1 szklanka mleka lub maślanki lub kefiru lub wody gazowanej
½ szklanki oleju
2 jajka

Dodatki: wg upodobań

do wersji słodkiej: owoce, bakalie, owoce suszone, kandyzowane, nutella, kakao, budyń, kawałki czekolady, konfitura, itp.

do wersji wytrawnej, warzywnej: świeże liście szpinaku, świeże liście bazylii, papryka, brokuł (posiekany), pieczarki (przesmażone), wędlina (np. salami, szynka), gruszka & ser pleśniowy, szczypior, ser żółty (potarkowany), itp.

Dodatkowo:
Cukier puder do posypania muffinów słodkich.
Ulubione przyprawy do muffinów wytrawanych, warzywnych.

Opcjonalnie:
papilotki* lub tłuszcz do wysmarowania gniazd foremki na muffiny i bułka tarta do ich wysypania.

Sposób przygotowania:
Składniki suche mieszamy w jednej misce a składniki mokre w drugiej. Łączymy zawartość obu misek, dodajemy odpowiednie dodatki, przyprawy w zależności od rodzaju przygotowywanych muffinów.

Masę przelewamy do formy na muffinki do 2/3 ich wysokości.

W przypadku muffinów z nutelą, budyniem, konfiturą proponujemy wlać masę do wysokości ½ gniazda, włożyć porcję dodatku a następnie uzupełnić masą do wysokości 2/3.

Pieczemy w temperaturze 180-220 stopni przez 20 -25 minut.

Można sprawdzić stan upieczenia tzw. testem suchego patyczka.

Wersję słodka muffinów po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

Polecamy wykorzystanie formy 6 gniazdowej do muffinów.

* użycie papilotek ułatwia wyjęcie upieczonych muffinów a także ułatwia umycie formy.