Miodownik od Sióstr

Miodownik od Sióstr
p2
Składniki:

1 szkl miodu
1 szkl cukru
25 dag tłuszczu (margaryna lub smalec)
50-60 dag mąki
4 jajka
1 szkl śmietany
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki przypraw korzennych do piernika

Sposób przygotowania:

Miód rozpuścić, po czym utrzeć z żółtkami, cukrem i rozpuszczonym tłuszczem.
Sodę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka, wlać do rozcieranej masy.
Dodać korzenie i śmietanę, a następnie porcjami mąkę.
Białka ubić na pianę, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
Ciasto nie powinno być zbyt gęste, by dało się wlewać do blachy.
Można dodać jeszcze pokrojone orzechy i rodzynki, my dodajemy.
Piec ponad godzinę.
Zyskuje na smaku po 2-3 dniach po upieczeniu.