Babka cytrynowa II

Babka cytrynowa II

Składniki:
1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
4 łyżkami mąki pszennej
1 łyżeczką proszku do pieczenia
200g masła
1 i 1/4 szklanki cukru
4 jaja
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżka soku z cytryny

dodatkowo: masło do wysmarowania formy, mąką do oprószenia formy

Wykonanie:
Formę 230mm wysmaruj grubo masłem i oprósz mąką. Piekarnik nastaw na 180 stopni.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia.
Masła utrzyj z cukrem na wysokich obrotach przez 10min. aż masa będzie jasna i puszysta.
Stopniowo dodawaj po jednym jajku, cały czas ucierając, rób przerwy po 3 minuty.
Do masy dodaj połowę mieszanki mąk i 2 łyżki śmietany. Zmiksuj na średnich obrotach do połączenia się składników i dodaj znów 2 łyżki śmietany, resztę mąki i soku cytryny. Miksuj nie dłużej niż kilkanaście sekund. Wlej do formy i piecz 35-40 min w temperaturze 180 stopni.

Proponujemy wykorzystanie form śr. 230 „non-stick” czarnej lub zielono-szarej